Режимът на задължителна самоизолация заради коронавируса в Москва се удължава до 31 май. Това съобщи днес кметът на руската столица Сергей Собянин, цитиран от Ройтерс и БТА.

"От 12 май някои от въведените в края на март ограничителни мерки ще бъдат облекчени. Например, промишлените предприятия и строителните компании ще възобновят работа", написа на личния си уебсайт кметът Собянин.

Той обаче подчерта, че все още е твърде рано за отваряне на спортни съоръжения, ресторанти и театри.

Москва е епицентър на кризата с коронавируса в Русия. Там са регистрирани 92 676 заразени от общо 177 160 потвърдени случая в страната, но според Собянин реалният броя на случаите в столицата е около 300 000.

Кметът отбеляза още, че е рано да се отварят ресторанти, театри и спортни съоръжения.

От 29 март в столицата е въведен режим на самоизолация за всички жители. Напускането на дома е разрешено само в случаите на необходимост от спешна медицинска помощ и други заплахи за живота и здравето, пътуване до работа, пазаруване в най-близкия магазин, разходка на животни на разстояние не повече от 100 м от дома, изхвърляне на боклука.

От 22 април пътуването в градския транспорт е възможно само с наличието на цифров пропуск с прикрепена към него транспортна или социална карта, като проверката на пропуска се извършва автоматично.