Милиони православни християни по света празнуват днес Възкресение Христово, в много случаи на присъствени събития, след като миналата година повечето прояви бяха отменени заради пандемията от коронавируса, предаде ДПА.

В Москва патриархът на Руската православна църква Кирил изрази желание хората скоро да се избавят напълно от коронавируса и каза, че се надява пандемията да бъде преодоляна.

Много от богомолците в московската катедрала "Христос Спасител" носеха маски.

Руският президент Владимир Путин присъстваше на литургия в Москва без маска. Наскоро той получи ваксина срещу коронавируса.

Снимка: БТА/АР

В други страни църковните служби бяха предавани по интернет или по телевизията, за да се намали до минимум рискът от заразяване.

Православните християни в Ерусалим се събраха в Църквата на Божи гроб за церемонията по спускането на благодатния огън.

Вярващи влязоха в сблъсъци с полицията по улиците на Стария град в района на църквата, тъй като в сградата се допускаха само хора, за които се смяташе, че са придобили имунитет срещу COVID-19 - било чрез ваксинация или след преболедуване.

Снимка: БТА/АР

Според медийни информации броят на присъстващите е бил ограничен отчасти заради инцидента на еврейски религиозен фестивал по-рано тази седмица, когато загинаха 45 човека. Днес Израел е в траур.

Гърция посрещна Възкресение Христово малко по-рано, пише в. "Катимерини" и информира, че заради вечерния час великденското богослужение е приключило в 21,00 ч., а не в полунощ, каквато е традицията.

Снимка: БТА/АР

Миналата година, малко след началото на епидемията от COVID-19, ограничителните мерки бяха още по-строги, припомня "Катимерини" и отбелязва, че сега поне има перспектива за край на пандемията с помощта на ваксините.

Литургиите в повечето църкви бяха отслужени на открито заради ограничения брой вярващи, допускани вътре в храмовете. Хората като цяло спазваха мерките за социална дистанция и носене на предпазни маски на закрито, но навън се образуваха струпвания на хора на по-близко разстояние, посочва вестникът.

Пак заради пандемията, церемониите бяха по-скромни, отбелязва "Катимерини". Дори Благодатният огън от Ерусалим не бе посрещнат като гостуващ държавен глава. Огънят от Божи гроб пристигна в Атина в 19,00 ч. със самолет и бе разпратен в страната с помощта на 12 полета.

От Митрополитската катедрала в Атина президентът Катерина Сакеларопулу изпрати послание на надежда. "Надявам се с цялото си сърце, че този Великден е краят на пандемията (...)", каза Сакеларопулу.

Премиерът Кириакос Мицотакис присъства на литургията за Възкресение Христово в църквата "Агиос Дионисиос", придружен от съпругата и децата си. "Този Великден мислим за хората, които изгубихме заради ковид, и за тези в болниците. Това, че нашата страна е сред държавите в Европа с най-нисък брой на смъртните случаи, не носи успокоение. Това показва степента на опасност, борбата на тези, които са на първа линия. (...) Надеждата за всички са ваксините", каза Мицотакис.

Гръцките здравни власти съобщиха снощи за нови 1391 потвърдени случая на COVID-19 и 72 смъртни случая, свързани с инфекцията, информира "Катимерини". Вестникът отбелязва, че броят на новите случаи е значително повлиян от по-малкия брой направени тестове.

От началото на пандемията в Гърция са установени 346 422 случая на коронавирус, а 10 453 души са починали след поставяне на тази диагноза.

Патриархът на Коптската православна църква в Египет Тауадрос Втори отслужи снощи литургия в навечерието на православния Великден в главен катедрален храм в Кайро, на която присъстваха ограничен брой хора.

Снимка: БТА/АР

"Ние се молим за край на тази пандемия, която ужасяващо се е разпростряла по света", заяви патриархът във Великденска проповед. "Молим се за нашите скъпи здравни работници, които са първата отбранителна линия в борбата с пандемията", каза той.