В Молдова бе арестуван бившият румънски депутат Кристиан Ризя, който се укрива от правосъдието в родината си, за да избегне изтърпяване на присъда от четири години и осем месеца затвор за търговия с влияние и пране на пари, съобщават румънските медии днес.

Кристиан Ризя е бил арестуван вчера, след като президентът на Молдова Игор Додон отнел молдовското му гражданство с мотив, че е осъден за корупция.

В Молдова бе арестуван бившият румънски депутат Кристиан Ризя

Снимка: ziare.com

Бившият депутат от сега опозиционната Социалдемократическа партия бе осъден окончателно в Румъния миналата година, но избяга от страната.

Букурещ го обяви за международно издирване.

Преди една година той бе локализиран в Кишинев и румънските власти поискаха екстрадицията му. Сега процедурата ще бъде задействана отново.

Кристиан Ризя бе осъден за това, че е поискал и получил 300 000 евро от бизнесмена Лучиан Колтя, за да упражни влиянието си в случай за връщане на имот.

Магистратите постановиха конфискация на сумата от 300 000 евро. Ризя е бил депутат два мандата в периода 2008-2016 г. и е завършил Националния колеж по отбрана през 2013 г.

След като избяга от Румъния той лансира онлайн документ, озаглавен "Изповедта на Ризя", в който разказваше за корупционни действия на различни политици.