Когато се разпространи пандемията от COVID-19, проф. Грегъри Грей от американския университет Дюк поръча на един от своите студенти да разработи тест, способен да открива разнообразни коронавируси, дори и непознати, съобщава Франс прес.

След като бил разработен тестът и неговата ефикасност била доказана, бил открит нов патоген в Малайзия, най-вече при децата, приети за лечение на пневмония.

Те били хоспитализирани в периода 2017-2018 г. А вирусът най-вероятно е имал един доста неочакван преносител - кучетата.

Специалистите не могли да установят със сигурност дали кучешкият коронавирус наистина е причинил пневмонията или просто е присъствал при болните пациенти.

Още повече, че е малко вероятно, имайки предвид генетичните му характеристики, да се е предавал от човек на човек. Но въпреки това, проф.Грегъри Грей и неговият екип следи отблизо 5 вирусни семейства, които могат да създадат проблеми и да предизвикат епидемии.

Лишън Сиу е китайският студент от университета "Дюк", разработил универсалния тест, който издирва общите черти на различните вирусни семейства. Той е бил използван за анализ на 301 проби, взети от малаизийските пациенти, като при 8 от тях е бил открит кучешкият вирус.

За да потвърди този изненадващ резултат вирусоложката Анастасия Власова от университета в Охайо секвенирала генома му. Така кучешкият произход на вируса, кръстен CCoV-HuPn-2018, бил доказан.

Някои мутации били в състояние да приспособят патогена за предаването му от човек на човек. Но учените не могли да кажат колко време ще отнеме подобно развитие. Дали няколко десетилетия, или това въобще няма да се случи, както счита проф. Грегъри Грей.

Всички изследвани малаизийски пациенти от посочената група били изписани от болница и оздравели. Но проф. Грей все пак е на мнение, че съществува проблем. След като едно малко по мащаб изследване, като това на неговия екип, е открило кучешкия вирус при хората, значи че трябва да се положат повече усилия в тази насока.

"Трябва многократно да се увеличи наблюдението на хора, работещи с прасета, птици и добитък, тъй като тяхната имунна система е подложена на неподозиран натиск", твърди Грегъри Грей.