Литовците започнаха да гласуват за нов президент, от когото очакват да намали пропастта между бедни и богати, която се разширява в страната въпреки икономическия растеж, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Деветима кандидати се борят да наследят президентката Далия Грибаускайте, която изкара на поста два петгодишни мандата и може да опита да се бори за поста на Доналд Туск като председател на Европейския съвет. Но само трима от тях имат реални шансове:

  • лявоцентристкият премиер, 48-годишният Саулюс Сквернелис (на снимката вляво),
  • независимият икономист Гитанас Науседа на 54 години и
  • 44-годишната Ингрида Шимоните, бивш министър на финансите, която се ползва с подкрепата на консерваторите.

Според допитванията Шимоните е предпочитана от заможните и образованите граждани, но донякъде популистките аргументи на Сквернелис му печелят подкрепа в по-бедните селски райони, отбелязва АФП.

Има вероятност наследникът на Грибаускайте да бъде избран на балотаж на 26 май - тогава ще се проведат и евроизборите в Литва.

Предизборната кампания беше фокусирана върху вътрешнополитически въпроси като икономиката, корупцията и социалната държава, въпреки че правомощията на президента са главно в областта на външната политика и отбраната.

Последните допитвания показаха, че Шимоните води с подкрепа от над 26 процента, но Науседа и Сквернелис не изостават много.

Литовците ще гласуват днес и на референдум за конституционни промени, които да позволят двойно гражданство за стотиците хиляди литовци, които живеят в чужбина, и намаляване на броя на депутатите от 141 на 121.

Сквернелис, който е бил полицай, преди да влезе в политиката, предложи започване на диалог с Русия, което е отклонение от линията на последните правителства във Вилнюс, и даде идея литовското посолство в Израел да бъде преместено от Тел Авив в Ерусалим. Ако министър-председателят спечели президентските избори, това ще бъде възприето като "концентрация на политическата власт" за управляващия Литовски съюз на селяните и зелените, смята Томас Янелюнас, преподавател в Института за международни отношения и политически науки на Вилнюския университет.

Какво наследство оставя Грибаускайте

Антируските възгледи на президента Далия Грибаускайте, деловият й стил и черният й пояс по карате й спечелиха прозвището Желязната лейди. Днес Литва е много по-различна от времето, когато Грибаускайте стана държавен глава през 2009 г., отбелязва АП. "Преди десет години страната ни бе тежко засегната от финансовата криза и беше напълно зависима от руския газ и всъщност без натовски планове за отбрана", каза президентката за Асошиейтед прес.

Сега Литва е "силна и благоденстваща" държава, която диверсифицира енергийните си доставки, член на НАТО и Европейския съюз, подчерта Грибаускайте. Тя смята, че нейният наследник на поста ще има важната задача да бъде нащрек за руската военна активност в района на Балтийско море.

"Геополитическата ситуация ще остане напрегната", прогнозира Грибаускайте. Тя отбеляза, че затова сред водещите приоритети ще са по-нататъшните мерки за засилване на военната сигурност, отбраната и възпиращите възможности, борбата срещу агресивната пропаганда, компютърните и други хибридни заплахи.