Русия е превзела още две селища южно от Лисичанск - Лоскутовка и Рай-Александровка, сочи сутрешната сводка на украинския Генерален щаб. Информацията бе потвърдена и от губернатора на Луганска област Сергей Гайдай.

В Лисичанск и Северодонецк положението е "изключително тежко", каза той.

Пътят Бахмут-Лисичанск вече не е проходим.

Въпреки това той заяви, че евакуацията и доставката на хуманитарни товари за Лисичанск продължават, а войските "продължават да удържат руснаците в Северодонецк и Сиротино" и "отблъскват атаките срещу Золотое и Волчеяровка".

Ръководителят на Донецката Областна военна администрация Павло Кириленко заяви, че в момента украинските въоръжени сили контролират около 45% от териториите на Донецка област, където в момента се водят военни действия.

"Съответно 55% - с напълно разрушени територии - са под контрола на незаконните въоръжени групировки, тоест под контрола на окупатора, включително полуразрушените Мариупол и Волноваха", каза Кириленко в коментар за радио "Свобода".

Според него ситуацията по цялата фронтова линия е много сложна.

Седем цивилни, сред които две деца, са били ранени при обстрел край Чугуев в Харковска област, съобщи губернаторът на Харковска област Олег Синегубов.

По линията на съприкосновение се водят активни сражения, като руските войски край Харков се опитват да попречат на украинските въоръжени сили да достигнат до тила на руската група.

В района на Изюм врагът се опитва да възстанови настъплението по направлението Изюм-Барвенково и Изюм-Славянск, каза той.

Междувременно един от основните играчи в редиците на сепаратистите от Донбас и някогашен министър на отбраната на ДНР Игор Гиркин - Стрелков, заяви във видео, качено в Телеграм, че Русия няма да спечели тази война, ако ще да превземе десет Северодонецка.

Според британското разузнаване от 19 юни насам руските сили вероятно са напреднали с повече от 5 км до южните покрайнини на Лисичанск. Някои украински части са се изтеглили, вероятно за да избегнат обкръжение. По-доброто представяне на Русия в този сектор вероятно е резултат от скорошното подкрепление на частите и силната концентрация на огън.

Руските сили оказват все по-голям натиск върху почти обкръжения район Лисичанск-Северодонецк, като напредват пълзящо покрай периферията на населените места. Усилията им да постигнат по-дълбоко обкръжение, за да превземат западната част на Донецка област, обаче остават неуспешни.

Според Института за военни изследвания на САЩ пред последното денонощие руските сили продължават настъплението си южно от Лисичанск и вероятно ще достигнат града през следващите няколко дни, въпреки че е малко вероятно да успеят бързо да превземат целия район Северодонецк-Лисичанск.

Русия продължава да напредва към Славянск и постигна незначителни успехи. Руските сили са увеличили усилията си да прекъснат украинските комуникации по магистралата Бахмут-Лисичанск. В южната част на страната врагът се съсредоточи върху отбраната. И може би е постигнала незначителни успехи в района на Николаев.

Руските власти продължават да предприемат мерки за икономическа интеграция на окупираните територии.

Руските войски разрушават градовете в Източен Донбас по същия начин, както Мариупол, заяви украинският президент Володимир Зеленски. Контролираните от Украйна градове в Донбас са подложени на масирани въздушни и артилерийски удари.

"Целта на окупаторите остава същата - да унищожат целия Донбас, стъпка по стъпка. Да си изравнят със земята. Лисичанск, Славянск, Краматорск - те възнамеряват да превърнат всички тези градове в Мариупол, да ги оставят в руини", заяви Зеленски в нощното си обръщение към страната.

Той нарече руските войски "дяволска армада", която трябва да бъде изтласкана отвъд границите на страната, но за целта Украйна се нуждае от равнопоставеност на бойното поле.

Постигането на паритет пък ще бъде възможно само при спешни доставки на тежко въоръжение от Запада, заяви украинският лидер.