Отношенията между Сърбия и България се изостриха сериозно след шпионската афера в Сърбия, от България дори идват и заплахи, че ще блокира Сърбия по пътя към ЕС, пише в. "Курир" в статия "И българите спират Сърбия по пътя към ЕС", цитиран от БТА.

Вестникът припомня, че всичко е започнало от изявление на сръбския депутат Милован Дрецун, който твърди, че България е замесена в шпионската афера, свързана с видеозапис, на който руски разузнавач и сръбски офицер разменят информация и пари. Дрецун каза, че в Сърбия е активна голяма мрежа български разузнавачи, на което българският външен министър Екатерина Захариева отговори, че обвинението е "абсурдно" и нарушава добрите отношения между двете страни. Тя каза, че сръбският посланик вероятно ще бъде извикан на разговор по този повод.

Сръбският министър на отбраната Александър Вулин пък коментира, че България позволява други да й избират приятелите и враговете, а Сърбия не допуска това.

На тези обвинения вчера остро отговори бившият външен министър и председател на Атлантическия клуб Соломон Паси, който предупреди Сърбия, че още не е в позиция да критикува българската политика. Паси подчерта, че присъствието на България в Сърбия е необходимо заради руското влияние в тази страна, като отбеляза, че най-големият руски шпионски център се намира в Ниш, на 30 километра от България, посочва "Курир".

Подобни коментари направи и българският евродепутат и бивш посланик в Северна Македония Александър Йорданов, който заплаши, че Сърбия не може да стане членка на ЕС без подкрепата на България. Освен това, според Йорданов, Сърбия не може да се присъедини към ЕС без членство в НАТО, пише вестникът.

Бившият външен министър на СР Югославия Живадин Йованович коментира за "Курир", че не може да се очакват багодеяния от нито една страна, защото всеки защитава себе си и своите интереси. "Няма съмнение, че отделни структури в България провеждат политиката на НАТО спрямо Сърбия. Сигурно се занимават и с разузнавателна дейност и пропаганда и това не е за пръв път", казва той.

Друг бивш външен министър, Владислав Йованович, смята, че изявления като това на Йорданов трябва да се регистрират, но от тях не бива да се правят заключения за отношенията между двете страни.

"Това е сравнително нископоставен чиновник по отношение на централната власт в София. С това той вероятно изразява лична нетърпимост към Сърбия като остатък от по-ранната традиция, когато през войните Сърбия и България са били противници." Йованович смята, че изявлението на Йорданов не отговаря на позицията на правителството, с което Сърбия има добро двустранно сътрудничество, пише "Курир".