Потребителите в китайските социални медии следят изборния ден в САЩ с озадачение и насмешка, след като президентът Доналд Тръмп се оплака от "огромна измама на страната" и подвеждащо обяви победа преди да бъдат преброени милиони гласове, предаде Ройтерс.

"Дали печели или губи, крайната му задача е да унищожи американската демокрация в сегашния й вид", написа потребител на китайския аналог на Туитър - Вейбо.

"Дано Тръмп да бъде преизбран и да плъзне САЩ по наклонената плоскост", написа друг. Трети сравни преждевременно обявената от Тръмп победа с това да претендираш за мизата преди играта на маджонг да е приключила.

Китайските държавни медии често привличат вниманието към негативните новини от САЩ, а преди вчерашното гласуване показаха кадри на магазини, чиито врати и витрини са заковани с дъски в очакване на насилие около изборите.

"Този вид бунтове е обичайно усложнение след избори в бедни страни, но хората се безпокоят, че това може да стане и в САЩ. САЩ деградират", написа в Туитър редактор във вестник "Глоубъл таймс" ("Хуанцю шибао") - ежедневник на китайската комунистическа партия, който излиза на английски и китайски език.

По-късно той се присмя на предизборно допитване, предрекло силно представяне на съперника на Тръмп, Джо Байдън.