Повторни парламентарни избори в Киргизстан се планира да има на 20 декември, съобщи председателката на Централната избирателна комисия на страната Нуржан Шайлдабекова, предаде ТАСС.

"Повторни парламентарни избори ще се произведат в двумесечен срок и ние ориентировъчно сме ги планирали за 20 декември", каза тя.

Изборите на нов президент на страната пък може да бъдат произведени на 17 януари, допълни председателката на ЦИК и посочи, че е нецелесъобразно да се съвместяват двата вота.

Същевременно парламентът на Киргизстан разглежда възможността за отмяна на режима на извънредното положение в страната, утвърден от него на 13 октомври.

Днес оттеглилият се от поста си президент на Киргизстан Сооронбай Жеенбеков заяви, че съвестта му пред Бог и пред народа на страната е чиста. Това изказване Жеенбеков направи пред парламента.

Председателят на законодателния орган Канат Исаев пък каза, че позицията на Жеенбеков заслужава уважение, тъй като след случилите се в страната събития и подадената от него оставка, той не е избягал от републиката.

Вчера Исаев заяви, че няма да изпълнява задълженията на президент, както е според законите на страната. В този случай изпълнението им се поема от премиера Садир Жапаров, когото парламентът избра по-рано тази седмица на поста. По-късно днес Жапаров ще направи обръщение към народа на Киргизстан.