Импровизиран Парк на корупцията отвори врати в столицата на Украйна, за да подчертае обхвата на проблема чрез интерактивно шоу и любопитни експонати - незаконни придобивки, като кристален сокол за 46 000 долара, предаде Ройтерс.

Едно от първите неща, които посетителите виждат във финансираната от ЕС експозиция, е шатра във формата на хляба от злато, открит в дома на бившия президент Виктор Янукович след бягството му от Украйна през 2014 г.

Те могат да разгледат също БМВ от лимитирана серия за 300 000 долара, конфискувано от корумпиран служител, и копие на полилей за 8 милиона евро - колкото е сметката за тока на едно семейство за 64 000 години, както гласи обяснителният надпис.

В друга шатра посетителят може да се отпусне на легло с балдахин, за да гледа мултимедиен филм за въображаемите кошмари на виновен държавен служител. Полилеят е окачен в макет на стаята на чиновник, богато обзаведена с плодовете на неговата корумпираност. Други експонати обясняват различните схеми за незаконно обогатяване.

Антикорупционната инициатива на ЕС, която организира шоуто в Ботаническата градина на Киев, заяви, че целта е да покаже обхвата на корупцията в Украйна и колко струва тя на правителството и гражданите.

Прозападното правителство на Украйна обвинява Янукович и проруското му правителство в масови злоупотреби и разточителство. Но активисти обвиняват и сегашните власти, че не се справят с рушветчийството, което според МВФ струва на страната около 2 процента от икономическия й ръст.

"Корупцията засяга всички. Това е една от главните идеи и цели на проекта - да обясни пряката връзка между корупцията по високите етажи на властта и обикновените украинци", каза Володимир Солохуб, говорител на Антикорупционната инициатива, платила 140-те хиляди евро за парка. "Много хора си тръгват огорчени, че корупцията е отнела толкова много на страната", добави той.

Една от шатрите, озаглавена "Борба", обяснява какво са направили сегашните власти против корупцията. Изобразявайки различните държавни органи като пъзел, изложбата илюстрира, че едно парче липсва: независим съд, специализиран за корупционни дела, чието създаване многократно е отлагано.

"За децата това е поучителен пример и показва мащаба на случващото се", каза жителката на Киев Люба, докато се реди с децата си на опашка за очила за виртуална реалност, за да се включат във виртуално антикорупционно разследване. /Алексей Маргоевски/