В германския град Франкфурт започна дело срещу бивш военен, който се представял за сирийски бежанец и е подготвял атентати, отговорността за които да бъде приписана на мигранти, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Според обвинителния акт 32-годишният Франко Албрехт е имал национал-социалистически уклони и е заподозрян, че през 2017 г. е искал да подготви сериозна проява на насилие, която да накърни сигурността на страната.

Албрехт е бил в смятан в редиците на армията за обещаващ лейтенант. Той е служил във френско-германската база Илкирш, в източната част на Франция. Разследването е показало, че той е натрупал истински арсенал за реализиране на плановете си - 4 огнестрелни оръжия, над 1000 муниции и 50 експлозива, откраднати от германските въоръжени сили.

Албрехт е имал и фалшива самоличност, след като успял да се регистрира като сирийски кандидат за убежище. Това той направил с цел да тества системата за регистриране и проверка на самоличността на кандидатите за убежище и да констатира пробивите в нея.

Делото срещу Албрехт ще се гледа до август. Ако вината му бъде призната той може да получи до 10 години затвор.

Днес бившият военнослужещ отхвърли повдигнатите му обвинения и каза, че не е планирал никакви действия в ущърб на когото и да е било.

Албрехт, който е син на италиански работник в Германия, обаче не криел екстремистките си мнения, нито противопоставянето си на имиграцията. Сред книгите в библиотеката му била и "Моята борба" на Хитлер. А в мобилния му телефон били открити ксенофобски послания.

През 2015 г. Албрехт се дегизирал като сирийски бежанец и подал молба за предоставяне на убежище, като се представил за Давид Бенжамен. На недодялан английски той обяснил на имиграционните служби, че не е научил арабски, защото посещавал френски колеж край Дамаск. Молбата му била одобрена и той дори получил място в убежище за бежанци и започнал да получава и 400 евро месечни помощи, изплащани на бежанци.

Албрехт твърди, че само изпитвал системата и че е знаел, че това, което прави не било в съответствие със закона. Относно оръжията, които били открити у него, той казва, че се е подготвил, за да защити семейството си в случай на спешна нужда.

Според обвинението обаче той е планирал атентати срещу висши политически представители в Германия и срещу обществени личности, представяйки се като бежанеца Давид Бенжамен. По този начин, той искал да припише отговорността за деянията си на бежанците в момент, в който обществото е дълбоко разделено по миграционния въпрос, след като правителството на Ангела Меркел отвори вратите на Германия през 2015 г. за мигранти и бежанци. Смята се, че сред потенциалните мишени на Албрехт са били германски министър и заместник-председателката на Бундестага.

Албрехт бе арестуван в началото на 2017 г., докато е опитвал да прибере пистолет, който бил укрил в тоалетните на летището във Виена. Тогава пръстовите му отпечатъци били взети и било констатирано, че те са като тези на сирийски бежанец на име Давид Бенжамен. Така историята се разплела и наяве излезли и недостатъците на системата за прием на мигранти в Германия, въпреки уверенията на властите, че контролират строго процедурите по предоставяне на убежище.