Президентът на САЩ Доналд Тръмп обеща в речта си по случай Деня на независимостта да срази радикалната левица и осъди събарянето на паметници на исторически фигури като опити да бъдат унищожени Съединените щати, предаде Ройтерс.

Всички снимки от церемонията за 4 юли вижте тук >>

"Напът сме да победим радикалната левица, марксистите, анархистите, подстрекателите и грабителите", каза Тръмп на церемония в градините на Белия дом, предаде Франс прес.

"Винаги е имало хора, които опитват да лъжат за миналото, за да спечелят власт в настоящето, които лъжат за нашата история и искат да се срамуваме от това, което сме", каза Тръмп.

Далеч от традиционно обединителния тон на президентските речи за 4 юли, милиардерът републиканец разкритикува медиите, "които обвиняват погрешно техните противници, че са расисти".

"Колкото повече лъжете, колкото повече клеветите. . . толкова по-усърдно ще работим ние, за да кажем истината и ще победим", заяви той.

Снимка: БТА/АП

Снимка: БТА/АП

"Заедно ще се борим за американската мечта и ще защитаваме и опазваме американския начин на живот, започнал през 1492 г., когато Колумб открива Америка", каза Тръмп, цитиран от ДПА.

Снимка: БТА/АП

"Никога няма да позволим гневна тълпа да събаря нашите статуи, да заличава историята ни, да индоктринира децата ни или да потъпква свободите ни", каза Тръмп.

Снимка: БТА/АП

Празненствата за 4 юли, които традиционно включват паради, фанфари, барбекюта и зари, тази година бяха значително по-малки заради пандемията от коронавирус.

Снимка: БТА/АП

Тръмп отново омаловажи значителния скок на новите случаи на COVID-19, който тревожи здравните власти. По думите му 99 процента от случаите на коронавирус са "напълно безобидни".

Снимка: БТА/АП

"Постигнахме голям напредък. Нашата стратегия работи добре", каза президентът. Той изрази убеждение, че още преди края на годината ще бъде намерено лекарство или ваксина срещу новия коронавирус.

Снимка: БТА/АП

Тържество в Бразилия за Деня на независимостта на САЩ, участниците без маски

Бразилският президент Жаир Болсонаро присъства вчера на тържество в Бразилия по случай Деня на независимостта на САЩ, участниците в което не носеха маски, предаде Асошиейтед прес.

Болсонаро сподели в социалните мрежи снимка, на която е с четирима министри и посланика на САЩ Тод Чапман. Никой от тях не носи маска, въпреки че са в затворено пространство.

Здравните експерти препоръчват спазването на социална дистанция и носенето на маски, за да се ограничи разпространението на новия коронавирус. Болсонаро наложи в петък вето на клаузите нов законопроект, който щеше да задължи бразилците да носят маски в църкви, училища, магазини, фабрики и на събирания от частен характер. Той обаче одобри задължителното им носене на улиците и в обществения транспорт.

Болсонаро отправи в "Туитър" поздравления по случай американския национален празник. "Искам също така да приветствам моя приятел Доналд Тръмп за смелата реч, която изнесе вчера. Това бяха думи на велик държавник. Дано наследството и ценностите на основателите на тази велика нация бъдат опазени от злите намерения на радикали", написа той.