В борбата с коронавирусната пандемия над 6 от всеки 10 страни по света са взели мерки, проблематични от гледище на човешките права или на демократичните норми. Това показва доклад, публикуван днес от неправителствената организация "Интернешънъл Ай Ди И Ей", предаде Франс прес.

Анализът, обхванал почти всички страни на планетата, стига до заключението, че 61 на сто от тях са взели най-малкото мерки, смятани за "незаконни, непропорционални, неограничени по време или неналожителни", поне в една сфера, свързана с демократичните свободи.

В тази категория попадат 43 процента от режимите, смятани за демократични, и 90 на сто от авторитарните, твърди организацията, проучваща положението с демокрацията по света, базирана в Стокхолм.

Заключенията, засягащи авторитарните режими, са предвидими, но "най-изненадващото е, че толкова демокрации са взели проблематични мерки", коментира за АФП генералният секретар на организацията Кевин Касас-Замора.

Начело в световната класация е демократична Индия, с "обезпокоителни" мерки в 9 от анализираните 22 области (свобода на движение, свобода на изразяване, на печата и т. н.).

Следват Алжир и Бангладеш с по 8 области, после Китай, Египет, Малайзия и Куба с по 7. Русия е първа сред европейските държави с пораждащи безпокойство в 6 области, също като Саудитска Арабия, Мианма, Йордания, Шри Ланка и Зимбабве.

Организацията подробно разглежда различните мерки в цял свят, за да определи дали са проблематични от гледище на демократичните норми, без да взема предвид санитарната им ефективност, уточнява АФП.

Споменават се общо 5 страни от ЕС - България с будещи тревога мерки в 3 области, Унгария (в 2), както и Полша, Словакия и Словения (по една).

Сред големите западни демокрации са отправени критики само към САЩ с 2 области. Споменават се също Израел с 5 застрашени сфери и Аржентина с 2.

Най-често будят тревога ограничения на свободата на печата в името на борбата с дезинформацията, прекомерно използване на сила (разполагане на войски с цел прилагане на правилата, лагери за интерниране на болните и др.), случаи на корупция при сключване на договори за спешни доставки и др., обяснява Касас-Замора.

В изследването се сочат и образцови според експертите страни, съчетали добри санитарни резултати със спазване на демократичните норми. Авторите приветстват в тази връзка Исландия, Финландия, Нова Зеландия, Норвегия, Южна Корея, Тайван, Уругвай, Кипър, Япония, Сенегал и Сиера Леоне.