В Белград днес бе основано Движението "Метла 2020" с цел да обедини отделни личности, организации и политически партии, които да променят из основи ситуацията в Сърбия, предаде Танюг и БТА.

Председателят на движението Милош Йованович заяви на учредителната конвенция, че преди да се изготви каквато и да е сериозна програма за икономика, социална политика или земеделие трябва да се променят начинът на функциониране и правилата на играта на политическата сцена на страната. Той се обяви за промяна на пропорционалната изборна система, по думите му, за да се изкорени шуробаджанащината.

В организацията членуват Демократическата партия на Сърбия, чиято е инициативата за основаването на движението, Групата за просперитет на Сърбия, организацията Екип за живот, а председателят на Военния синдикат Новица Антич е самостоятелен член.

Един от приоритетите на новооснованото движение ще бъде да мотивира най-добрите граждани да се включат в политиката, за да се кандидатират най-способните хора за най-важните постове в страната.