В Австралия бяха събрани над 125 000 австралийски долара за бездомния Майкъл Роджърс, който се притече на помощ на полицаите в Мелбърн по време на терористичния акт на 9 ноември, съобщи местното издание "Ейдж", цитирано от ТАСС и БТА.

В резултат на терористичната атака пострадаха трима души, един от които - мъж на 74 г., по-късно почина. Други двама са в болница. Простреляният от полицията нападател също издъхна в болница.

46-годишният Роджърс бе един от свидетелите на нападението на терориста Шир Али срещу полицаите в центъра на Мелбърн. Виждайки мъжа, налитащ с нож срещу тях, той се опитал да го спре с помощта на количка за пазаруване от съседен магазин. Терористът бил ударен и принуден да отстъпи, а после Роджърс успял да прегради пътя му към полицаите. Това им дало възможност да прострелят нападателя.

Снимка: Стопкадър от YouTube

Видеозапис с храбрата постъпка на Роджърс бе публикуван в социалните мрежи от очевидци на случилото се, а местни медии откриха героя и разказаха, че той е бездомник. Узнавайки това, австралийци организираха събиране на средства за него и до тази сутрин вече са събрали над 125 австралийски долара (90 000 щатски).

"Ислямска държава" пое отговорност за атаката.