В Албания започнаха местните избори в атмосфера на напрегнат политически конфликт с опозицията, която ги бойкотира, съобщи АП и БТА.

Снощи лидерът на Демократическата партия Лулзим Баша призова албанците да не гласуват и каза, че опозицията ще проведе ненасилствени протести. От полицията предупредиха, че в изборния ден не са позволени протести.


На изборите днес трябва да бъдат избрани кметове, градски съвети и местни парламенти за следващите четири години. Около 3,5 милиона албанци имат право да гласуват, което само по себе си е проблем, тъй като населението на Албания е само 2,9 милиона.

Останалите гласоподаватели, включени в избирателните списъци, представляват огромната албанска диаспора, но за тях не са осигурени възможности за гласуване в чужбина, отбелязва АП.

Премиерът Еди Рама гласува днес в Сурел, село край Тирана, в което живее.

Този ден потвърждава, че никой не може да си играе с народа и който посмее да отнеме суверенитета от народа, го очаква срамен край, каза той пред журналисти.

Управляващите социалисти са единствените кандидати в 35 от 61 общини като някои малки леви и десноцентристки партии се състезават срещу тях в останалите.

Хиляди полицаи охраняват изборните секции днес. Бюрото за демократични институции и човешки права към Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа заяви, че е изпратило 174 наблюдатели, които в понеделник ще дадат първоначална оценка на изборите. Произвеждането на свободни и честни избори се смята за основно условие за започване на преговори за присъединяване към ЕС на Албания, която вече е членка на НАТО, отбелязва АП.