В 16 общини в Сърбия е обявено извънредно положение заради влошаването на епидемиологичната ситуация, предаде Танюг.

Извънредно положение, предполагащо предприемане на специални мерки срещу разпространението на коронавируса, е в сила в Белград, Нови Пазар, Богатич, Владичин Хан, Лучани, Тутин, Крагуевац, Вране, Иваница, Шабац, Чачак, Кралево, Ариле, Пожега, Ужице и Прибой.

Общият брой на заразените от началото на епидемията в Сърбия достигна 16 420, а смъртните случаи са 317. По данни от вчера активните случаи са 2737, в момента на респиратор са 93 пациенти.

Припомняме, че сръбските власти превърнаха многофункционалната зала "Армеец" в Белград във временна болница за пациенти с коронавирус. Мярката има превантивен характер с цел да не се допусне претоварване на здравната система. 

Преустройството на белградската зала "Арена" във временна специализирана болница е мотивирано от факта, че 80% от всички заразени в Сърбия са в столицата.

В Белград е забранено събирането на повече от 100 души на закрито и 500 на открито. Намалява се работното време на барове и ресторанти, маските са задължителни в градския транспорт. Глобата е равностойността на 43 евро.