Гръцкото правителство обяви, че ръководителите на националната полиция и на противопожарната служба са уволнени и сменени от техните заместници. Решението, взето снощи, е вследствие на опустошителния горски пожар, който отне живота на най-малко 91 души близо до Атина, предаде Асошиейтед прес.

Уволненият началник на гръцката полиция Константинос Цувалас заемаше този пост от февруари 2016 г. Сотирис Терзудис пък беше началник на гръцката противопожарна служба от февруари тази година.

В петък оставка подаде и заместник-министърът на вътрешните работи, който отговаряше за защита на гражданите при бедствия, Никос Тоскас. Решението му беше предизвикано от острите критики от страна на опозицията, която определи като "неумели" действията по потушаване на пожарите. Правомощията му бяха поети от вътрешния министър Панос Скурлетис.

Броят на жертвите от пожара, избухнал на 23 юли, достигна 91 души, след като през уикенда починаха 55-годишна жена, 85-годишен мъж и 95-годишна жена, всичките с тежки изгаряния. Властите заявиха, че 36 души, включително един малолетен, остават в болница, а шестима от тях са в критично състояние.