Латвийското правителство уволни днес водача на прокремълската социалдемократическа партия "Съгласие" Нилс Ушаковс от поста кмет на столицата Рига за "безсрамни финансови нарушения", предаде Франс прес.

Ушаковс е кмет на Рига от 2009 г. Ръководената от него партия спечели парламентарните избори през октомври миналата година, но не успя да формира коалиция и премина в опозиция.

Партията е подкрепяна главно от рускоезичното малцинство, което представлява около една четвърт от населението от 1,9 милиона души на Латвия.

Министърът на околната среда и регионалното развитие Юрис Пуце обяви, че Ушаковс е отговорен за тежко нехайство и системна небрежност, както и за безсрамни финансови нарушения.

По силата на закона министърът отговаря за контрола над общините и за функционирането им.

В случай на повтарящи се нарушения, министерството е длъжно да разпусне общинския съвет (което води до предсрочни избори) или да уволни кмета.

През януари Ушаковс беше задържан за кратко при разследване за корупция във връзка с търг за покупката на полски и чешки автобуси и трамваи за общинската компания за обществен транспорт "Ригас сатиксме".

През декември миналата година по това разследване бяха арестувани шестима души, включително генералният директор на "Ригас сатиксме" Леонс Бемхенс и един от най-богатите латвийски бизнесмени Марис Мартинсонс.

Министърът заяви, че преди две години общинският съвет е гласувал увеличаване на капитала на компанията с 28 милиона евро, но парите не били инвестирани.

"Те просто са прахосани и не могат да бъдат възстановени", каза той за АФП.

Ушаковс заяви, че ще обжалва решението на министерството в съда. "Ще се боря, ще остана с избирателите си, каквото и да стане", каза той.

До изясняване на случая кметските функции ще изпълнява заместник-кметът Олегс Буровс.

Ушаковс съобщи също, че ще се кандидатира на изборите за Европейския парламент, което ще му даде възможност да мобилизира избирателите на партия "Съгласие".

"Ушаковс ще прати до урните своите привърженици, главно възрастни хора от рускоезичната общност, които иначе биха си останали у дома, каза за АФП политологът Марсис Крастинс.