Александър Бенала - бившият служител в Елисейския дворец, който бе в центъра на скандал, засегнал френската изпълнителна власт, призна в интервю за в. "Монд", че е направил грешка, че е сбъркал, но отрича да е искал да навреди на президента на Франция Еманюел Макрон, предаде Франс прес.

"Нямам чувството, че съм предал президента, имам чувството, че съм направил голяма глупост. И че съм направил грешка. Но това е грешка по-скоро от политическа гледна точка. Не трябваше да ходя на тези демонстрация като наблюдател и може би трябваше да се държа настрана", казва той за насилието на първомайска демонстрация, за което е обвинен.

"Не смятам, че има заговор, това е истината. За това, което стана после, съм много по-сдържан. На първо място имаше желание да бъде въвлечен президентът, това е сигурно", заявява Бенала.

Според него случаят, разкрит от в. "Монд" на 18 юли, е "начин да бъде хванат президентът за яката". "Аз бях този, чрез когото да стигнат до него, най-слабото звено. Опитаха се да ме уязвят, да ме убият, това беше също и възможност да засегнат президента", твърди Бенала.

Според него "хората, които извадиха наяве тази информация, са на високо ниво, политици и полицаи. Не мисля, че е (министърът на вътрешните работи Жерар) Колон, на когото имам доверие, за него аз съм никой. Но има хора, които работят около него и които биха могли да го направят", казва той.

От миналата седмица президентството и правителството са под натиск заради "Бенала гейт", който предизвика няколко разследвания - съдебно, на полицейския инспекторат и на двете камари на парламента (Националното събрание и Сената).

Разследват се ролята и правомощията на Бенала като служител на Елисейския дворец и наказанието, което му е било наложено за проявите му на 1 май (15 дни отстраняване от работа), без да бъде информирано правосъдието за случая.