Американският дипломат Мари Йованович, която бе отстранена от президента Доналд Тръмп от поста посланик в Киев и го критикува като свидетел по процеса за импийчмънт, предупреди днес, че Държавният департамент се изправя пред криза поради липса на "визия" у ръководителите, предаде Асошиейтед прес.

В словото си в университета "Джорджтаун", където получи награда за заслуги в дипломацията, Йованович описа Департамента като институция, която има проблеми и е под заплаха. Същевременно тя призова студентите да не се се отказват от дипломацията като кариера, защото САЩ се нуждаят от добре подготвени и способни дипломати.

По думите на Йованович Държавният департамент е "изпразнен от съдържание" при президентството на Тръмп, а изкуството на дипломацията вече не е приоритет. Според нея "тихата дипломатическа работа" е пътят за осигуряване на мир и благоденствие по света.

На церемонията бившият посланик на САЩ в ООН Томас Пикъринг каза, че Мари Йованович е проявила смелост не само на дипломатическите си постове в страните от бившия СССР, но и заради готовността си да свидетелства пред Конгреса по делото срещу Тръмп.

Наградата "Реймънд Трейнър" на името на бивш служител в дипломатическата школа към университета се присъжда веднъж годишно за изключителни постижения в дипломацията. Носители на тази награда са бившият държавен секретар Мадлин Олбрайт, бившият мексикански президент Ернесто Седильо и бившият генерален секретар на ООН Кофи Анан.