Американският самолетоносач, който плава към Персийския залив на фона на засилващото се дипломатическо напрежение между САЩ и Иран, прекоси днес Суецкия канал, съобщиха египетските власти, цитирани от Франс прес и БТА.

Снимка: АР/БТА

На 5 май съветникът на американски президент по националната сигурност Джон Болтън обяви разполагането в региона на самолетоносач и бомбардировачи, които "да отговорят безмилостно" на всяка атака срещу интересите на САЩ или техните съюзници. Два дни по-късно Пентагонът обяви, че изпраща в Залива няколко бомбардировача В-52.

"Ръководителят на Службата за управление на Суецкия канал Мохаб Мамиш днес стана свидетел на преминаването на американския самолетоносач "Ейбрахам Линкълн", съобщи ведомството.

Обявявайки разполагането на самолетоносача, Болтън изпрати "ясно и недвусмислено послание на иранския режим", се казва в комюнике на Белия дом.

Иран е регионален съперник на Саудитска Арабия и ОАЕ, които са близки съюзници на администрацията на президента Доналд Тръмп. Иран отговори, че може да предприеме "реципрочни мерки", съобщи иранската агенция ИСНА.