Американските разузнавателни служби са предупредили още през ноември миналата година, че в китайския град Ухан се разпространява зараза, която засяга начина на живот и бизнес операциите на хората и представлява заплаха за населението, предаде Ей Би Си.

Телевизията цитира четири източника, запознати с поверителния материал, в който има доказателства, че става въпрос за известния вече като пандемия коронавирус. Това е подробно посочено в ноемврийския доклад на Националния център за медицинско разузнаване.

Президентът na САЩ Доналд Тръмп обаче отрече да е виждал такъв доклад на разузнаването. На въпроса кога точно е научил за опасността, зададен по време на брифинга на Белия дом в сряда, Тръмп каза пред репортери, че е било около края на януари.

Какво пише в доклада

Докладът на Националния център за медицинско разузнаване се основава на анализ на прихванати компютърни и други трансфери и сателитни изображения.

"Анализите са направени въз основа на сведения за признаци на заболяване, което може да излезе извън контрол и да застраши американските войски, разположени в Азия", се казва в информацията на центъра.

Според източник, за това няколко пъти са информирани Дирекцията за разузнаване на Пентагона и Съвместния щаб на военните сили на САЩ. Материалите са предадени по поверителни канали на няколко разузнавателни служби, които ги сравнили с техните открития от Китай.

След това те са преминали през проверка, прегледани и изпратени в Белия дом в началото на януари.

От средата на януари и през целия февруари, след приключването на процеса на импийчмънт, президентът на САЩ Доналд Тръмп подценява опасностите от вируса в своите обръщения. Запитан за предупрежденията на разузнаването от ноември, министърът на отбраната Марк Еспер каза: "не си спомням за такива".

"Но мога да ви уверя, че имаме хора от най-висшите следователски служби сред американските военни, които внимателно наблюдават ситуацията", каза Еспер.

Припомняме, че широката световна общественост разбра за заразата чак в края на декември 2019 година.

Съществува версия, която се заклеймява като конспиративна теория, че военните на САЩ, които са провеждали съвместни учения с китайските си колеги точно в град Ухан през есента на миналата година, са създали лабораторно вируса.

Междувременно Тръмп отново обвини в сряда Световната здравна организация, че е подценила заплахата от коронавирус, както и че не третира еднакво всички държави. Преди това го направи в профила си в "Туитър", откъдето буквално обвини СЗО в издънка.

Заради това Тръмп заплаши със спиране на финансирането, заради което бе критикуван, че сега не е време за подобни заплахи.

По-рано той критикува и бавните реакции на Пекин по оповестяването на данните, което Китай отрича. Тръмп доскоро наричаше вируса "китайски", предизвиквайки недоволството на Пекин.

СЗО отхвърли критиките

Генералният директор на Световната здравна организация (СЗО) защити категорично днес действията на СЗО за справяне с пандемията от новия коронавирус в отговор на въпрос за критиките на Доналд Тръмп към организацията и намека му, че Съединените щати може да спрат да я финансират, предаде Ройтерс.

"Ще посъветвам за три неща", каза на пресконференция Тедрос Адханом Гебрейесус. "Моля, обединение на национално ниво, не използвайте (причиняваното от коронавируса заболяване) Ковид-19 за политически цели. Второ, честна солидарност на глобално ниво. И честно лидерство от САЩ и Китай".

Етиопецът прикани световните ръководители да не политизират вируса и призова по-конкретно САЩ и Китай да си сътрудничат в борбата със заразата.