Американската посланичка в НАТО Кей Бейли Хътчисън се отказа от думите си за превантивен удар по Русия, информира "Лента".

Русия трябва да спре тайните разработки на крилата ракета, забранена от двустранен договор от 1987 г., или САЩ ще потърсят начин за унищожаване на новата ракета, преди да стане оперативна, заяви вчера Хътчисън, цитирана от Ройтерс и Асошиейтед прес.

По думите й Вашингтон желае въпросът да бъде решен по дипломатически път, но е готов да обмисли и нанасянето на въздушен удар, ако руснаците продължат разработката.

"Не говорех за превантивен удар. Според мен Русия трябва да се върне към спазване на договора, в противен случай ние ще трябва да се сдобием с аналогично оръжие, за да защитаваме САЩ и НАТО. Днешната ситуация, в която Русия крещящо нарушава договора, е недопустима", поясни Хътчисън, цитирана от "Лента".

Руският печат цитира и говорителката на руското външно ведомство Мария Захарова, заявила, че "хората, които правят подобни изявления, не осъзнават равнището на своята отговорност и опасността от агресивна риторика". Според "Лента" Захарова обещала и "разгърнат отговор" от руски военни експерти.

Подписаният през 1987 г. между САЩ и СССР договор за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег (РСМО) не разрешава на страните да притежават ракети с наземно базиране и крилати ракети с обсег от 500 до 5500 километра. Русия и САЩ редовно се обвиняват взаимно в нарушения на договорните условия, напомня електронният вестник.

Според коментар на Дмитрий Песков, прессекретаря на Владимир Путин, Кремъл предпочита да не отделя твърде голямо внимание на думите на постоянни представители. Той поясни, че в момента в руско-американските отношения има много неясноти по повод посланията, отправяни на по-високо равнище, посочва "Газета".

Мнозина се запитаха дали изявлението на посланичката на САЩ в НАТО е официална позиция на Вашингтон, отбелязва "Военное обозрение". "Сега г-жа Хътчисън реши да превключи на задна" скорост, добавя изданието.

Политологът Алексей Арбатов, говорил пред "Взгляд", предполага, че Хътчисън наистина е имала предвид удар срещу Русия, но само при положение, че вече е започнала "голяма война".

"Един журналист я попита: какво означава да премахнете ракетите? Искате да ги убедите да ги свалят от въоръжение или да ги премахнете с физически средства, да нанесете удар? Тя каза: естествено да ги свалят от въоръжение, иначе ще разработваме системи, които в случай на война ще могат да премахнат тези ракети", посочва той.

Според Арбатов обаче изявлението на Хътчисън е тревожен сигнал, че "се разпада режимът на контрол над въоръженията. И първа негова жертва може да стане договорът за РСМО. Това е много опасно и лошо. И Русия ще се озове в по-лошо положение от САЩ. Американските ракети със среден обсег от Европа и Азия ще покриват цялата територия на Русия, а нашите ракети със среден обсег няма да засягат територията на САЩ, освен може би Аляска. Затова за нас, естествено, е много изгодно да запазим този договор, но страните не проявиха добра воля, за да премахнат взаимните подозрения", констатира руският наблюдател.

"САЩ отдавна и как ли не се мъчат да уличат Русия в нарушения" на договора, заявява "Росийская газета". Официозът нарича обвиненията "категорични и непотвърдени с никакви документални доказателства".

В подобни случаи обикновено казват: сложете доказателствата на масата. Но работата е там, че Вашингтон няма такива, твърди на сайта на вестника военният експерт Игор Коротченко.

"Колкото до заплахата да се свалят наши ракети, тези думи според мен са политически мотивирани. Те не са продиктувани нито от реални заплахи за националната сигурност на САЩ, нито от разузнавателни данни", заявява той.

"В цивилизованите страни първо дават оценка на чуждия потенциал и едва тогава правят съответните изводи. Потенциалът на Русия в момента е такъв, че всякакви нападки от страна на САЩ ще получат бърз и ефективен отговор. Вашингтон не бива да забравя, че през последните години армията ни се нареди сред най-добрите в света и явно не бива да бъде заплашвана", предупреждава руският аналитик