Известен американски политически донор е помагал на компании за събиране на дългове и за офшорни залози да намират вратички в банковата система с цел обогатяване. Това сочат хиляди вътрешни документи на компанията за обработка на безкасови плащания "Алайд уолет" (Allied Wallet), с които се е сдобила агенция Асошиейтед прес, предаде БТА.

Фирмата, нейни ръководители и в частност президентът Ахмад "Анди" Хауаджа са отпуснали в периода след края на 2015 г. 6 милиона долара за политически кампании. Първо са подкрепили Хилари Клинтън и демократите, а после - Доналд Тръмп и републиканците.

Освен това документите свидетелстват, че компанията е използвала фалшиви уебсайтове и мними корпорации в чужбина, за да прикрие същинския бизнес на някои свои клиенти. Сред тях е оператор на онлайн залози от територията на Турция, като в един вътрешен документ се казва, че това е "много, много незаконно".

"Алайд уолет" е помагала на вече закрития уебсайт phonesexcoffeehouse.com да получава плащания от клиенти чрез кредитни карти от "Американ експрес", които плащания иначе "Американ експрес" би отказала. Срещу два долара на минута клиентите на уебсайта са можели да обсъждат с жени сексуалните си фантазии.

Изтеклите вътрешни документи сочат също, че "Алайд уолет" е съдействала на чикагската фирма "Старк лоу", която, преструвайки се на фирма за събиране на дългове, агресивно е заплашвала десетки хиляди американци да върнат дълговете си. През март 2016 г. към собствениците на "Старк лоу" е било отправено обвинение от федералните власти и щатската прокуратура в Илинойс в извършването мащабни измами. Фирмата е била отстранена завинаги от колекторския бизнес, а собствениците й са платили 47 милиона долара и още девет милиона лични авоари, вкл. един килограм злато, в извънсъдебно споразумение.

От "Алайд уолет" заявиха, че "обвиненията за незаконни или забранени действия са подвеждащи и категорично неверни".

Ахмад "Анди" Хауаджа е натрупал богатството си чрез обработка на онлайн плащания за голям брой компании. Той е осигурявал ключово съдействие при електронна търговия на "високорискови" търговци чрез пренасочване на кредитните карти на клиентите към банките.