Трима американски дипломати са били задържани от руските власти в непосредствена близост до мястото, на което преди около два месеца неофициално се смята, че се взриви едно от супероръжията на Путин - ядрената ракета "Буревестник", съобщава в. "Гардиън".

В средата на август тази година, около града със специален пропусквателен режим - Северодвинск, бяха засечени нива на радиацията 16 пъти надвишаващи нормалните такива. Именно до него се намира тестов полигон за секретни оръжия. Първоначално Кремъл отричаше инцидента, но по-късно Москва призна, че тест на ядрената ракета "Буревестник" е завършил с взрив.

Вижте как изглежда руската ракета "Буревестник" >> >> >>

Заловените американски дипломати са тръгнали от различни начални точки, като са посочили Архангелск като своя крайна дестинация. Групата обаче заедно е влязла в Северодвинск, след което най-вероятно е посетила района около тестовия полигон без да има разрешение за това. Дипломатите са били арестувани в 6 часа вечерта местно време в Северодвинск.

"Очевидно са се изгубили. Готови сме да предоставим карти на Русия на посолството на САЩ у нас", коментират от руското външно министерство.

Дипломатите са били идентифицирани като военни аташета и могат да понесат административни наказания, тъй като са проникнали във военна зона със забранен достъп.

"Съединените щати определиха, че експлозията в близост до Северодвинск е резултат от ядрена реакция, възникнала по време на изваждането на руска ядрена ракета, загубена във водите на северното Бяло море по време на тестове през 2017 година", заяви дипломатът Томас Ди Нано по време на реч в ООН.

САЩ проявяват голям интерес към "Буревестник", тъй като ракетата е една от разкритите от Владимир Путин супероръжия. Тя се задвижва от малък ядрен реактор и на практика има неограничен обсег, като може да лети с дни на ниска треактория във въздуха. Това прави "Буревестник" неуловим за вражеските радари и способен да извършва изненадващи атаки.

Непосредствено след ядрения инцидент до Северодвинск Русия затвори водите на Бяло море за чуждестранни кораби. Невъзможността за събиране на информацията от мястото на аварията или връзка с местни агенти е наложило изпращането на високопоставен американски персонал на терен, коментират руските анализатори.