Американските военни обявиха снощи, че са възобновили доставките на хуманитарна помощ за населението на ивицата Газа от временния кей, изграден от САЩ до бреговете на анклава и повреден от буря в края на май, предаде Франс прес, на кояято се позова БТА.

"Около 10:30 ч. местно време (и българско бел. ред.) вчера Централното командване на въоръжените сили на САЩ (СЕНТКОМ) "започна да доставя хуманитарна помощ по суша в Газа. Днес (събота) общо около 492 тона от така необходимата хуманитарна помощ бяха доставени на населението на Газа", съобщи CЕНТКОМ в изявление в социалната мрежа "Екс".

В петък СЕНКОМ обяви "успешното" възстановяване на временния кей, повреден в края на май, и евентуалното възобновяване на доставките на помощи "през следващите няколко дни".

САЩ, които са основният военен поддръжник на Израел, изградиха този кей край бреговете на ивицата Газа в средата на май в отговор на строгите ограничения на Тел Авив върху доставките на помощи по суша за палестинския анклав, който е опустошен от осем месеца война.

По данни на ООН почти всички 2,4 милиона жители на ивицата Газа са разселени в резултат на сраженията и бомбардировките и са изправени пред продоволствена несигурност с риск от масов глад.

Сателитна снимка, предоставена от американската компания "Максър текнолоджис" (MAXAR), показваща новия временен кей край ивицата Газа, 18 май 2024 г.

Снимка: "Максър текнолоджис" чрез АП/БТА