Новоизбраният председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен ще представи от 13 ч. българско време днес кандидатите за нови еврокомисари.

Различни източници на БТА не опровергаха очакванията еврокомисарят Мария Габриел да бъде предложена да отговаря за образованието.

Вчера ЕК разпространи списък с 27-те eврокомисари, които ще са част от новия състав на институцията. В него липсва еврокомисар от Великобритания, тъй като Лондон вече обяви, че Обединеното кралство се оттегля от ЕС на 31 октомври.

Спазено е обещанието за паритет на половете, като жените в него са 13, а мъжете - 14. 8 от тях са комисари от предишния състав - освен българският представител Мария Габриел, това са Франс Тимерманс, Маргрете Вестагер, Йоханес Хан, Вера Йоурова, Фил Хоганс, Валдис Домбровскис, Марош Шефчович, предаде БНР.

Сред новите лица са досегашният завеждащ пресслужбата на ЕК Маргаритис Схинас като представител на Гърция, Силви Гулар - на Франция, Дидие Рейндерс - на Белгия, Паоло Джентилони - на Италия.

Предвижда се Франс Тимерманс (Холандия) и Маргрете Вестагер (Дания) да бъдат обявени за изпълнителни зам.-председатели на ЕК.

За да бъдат избрани, новите комисари трябва да преминат изслушване и одобрение в Европейския парламент. Очаква се процедурата да приключи до края на октомври, а от 1 ноември новата ЕК да встъпи в длъжност за срок до 2024 година.

Както вече е известно, върховен представител по външната политика и сигурността ще бъде испанецът Жозеп Борел, а председател на Европейския съвет - белгиецът Шарл Мишел.