Новоизбраният председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен е изпратила писмо до Букурещ, в което отново настоява румънските власти да й предложат име за нов еврокомисар. Това съобщи на пресконференция говорител на ЕК.

По неговите думи изслушванията на новопредложените за еврокомисари от Унгария и от Франция вчера са преминали успешно.

Фон дер Лайен е потвърдила възможностите на унгарския и на френския кандидат да бъдат еврокомисари и е съобщила оценката си на Съвета на ЕС. Сега следва тези двама кандидати да положат изпит пред Европейския парламент.

ЕК уточни вчера, че най-късно до 1 декември ще изчака с решението на въпроса дали еврокомисар да бъде предложен и от Великобритания. Досега се очакваше това да не бъде необходимо заради намерението на Великобритания да напусне ЕС тази седмица. След решението на ЕС да удовлетвори искането на Лондон за нова отсрочка на раздялата, Фон дер Лайен ще започне разговори с британските власти по въпроса за еврокомисаря, поясни говорител на комисията. 

Номинацията за еврокомисар от страна на Румъния е една от причините, поради които лидерът на левоцентристката партия "Про Румъния" Виктор Понта не се е договорил с лидера на либералите Лудовик Орбан, който бе предложен да състави новото румънско правителство след падането от власт на кабинета на Виорика Дънчила, съобщава информационният сайт Зиаре, като се позовава на "Политико".

Американската медия посочва, че бъдещето на Урсула фон дер Лайен, която бе избрана за председател на новата Европейска комисия, зависи и от капризите на румънската политика. Както съобщи БТА, говорител на ЕК заяви в края на миналата седмица, че Урсула фон дер Лайен все още очаква румънските власти да й предложат ново име за еврокомисар.

Лидерът на партия "Про Румъния" Виктор Понта е заявил пред "Политико", че е опитал да обясни на лидера на либералите Лудовик Орбан, че ако предложи консерватор за еврокомисар, ще наруши "равновесието" в Брюксел. Затова Понта, който е бивш премиер и бивш лидер на Социалдемократическата партия, предложил новата номинация също да бъде от редиците на социалдемократите, но Лудовик Орбан отказал.

Управляващата в Румъния СДП предложи за еврокомисар по транспорта социалдемократката Рована Плумб, но кандидатурата й бе отхвърлена от правната комисия на Европейския парламент. След това премиерът Виорика Дънчила предложи евродепутата от СДП Дан Ника, но избраната за председател на ЕК Урсула фон дер Лайен даде да се разбере, че очаква друга кандидатура. Междувременно правителството на Дънчила бе свалено с вот на недоверие в парламента, а новият кабинет на предложения за премиер лидер на либералите Лудовик Орбан все още не е гласуван в парламента.

Партия "Про Румъния" отказа да подкрепи новото правителство на Орбан, въпреки че участва във вота на недоверие редом до опозицията. Партията на Понта може и да бойкотира заседанието на 4 ноември, на което ще бъде гласувано новото правителство, което вероятно ще създаде проблем със събирането на кворум, тъй като и социалдемократите обявиха такова намерение.

За да встъпи в длъжност новото правителство, то трябва да получи подкрепа от минимум 233 народни представители. Такъв е броят и на парламентаристите, които трябва да присъстват на заседанието, за да има кворум, отбелязват румънските медии.