Ураганът Лейн донесе поройни дъждове и силни ветрове на остров Хавай, предадоха световните агенции.

Снимка: AP/БТА

Националната метеорологична служба на САЩ издаде предупреждения за наводнения и заяви, че ураганът ще премине "опасно близо" до Хавай и че в някои райони количеството на валежите може да достигне около 80 сантиметра.

Снимка: AP/БТА

Лейн беше понижен от четвърта на трета категория буря според петстепенната скала на Сафир-Симпсън. Въпреки това бяха отменени полети, а жителите бяха призовани да останат по домовете си, освен ако не се наложи евакуация.

Засега няма информация за пострадали хора, но най-малко 14 пътища бяха затворени заради наводнения и свлачища в тихоокеанския щат. Затворени са и училища, както и предприятия.

Междувременно жителите на Хавайския архипелаг продължават с подготовката за приближаването на Лейн, като пазаруват големи колическва храна и вода. Магазините са полупразни.

Американският президент Доналд Тръмп призова жителите да се подготвят за пристигането на тази мощна буря. 

Снимка: AP/БТА

"Всички, които са на траекторията на урагана Лейн, моля ви, подгответе се, следвайте съветите на местните и федералните власти. Отидете на сигурно място", написа вчера в Туитър той.

Снимка: AP/БТА

Американските военноморски сили пък обявиха, че техните кораби и подводници са започнали да напускат базата в Пърл Харбър, за да се подслонят в морето, както е процедурата при екстремни метеорологични условия.

Снимка: AP/БТА

Хавай е в центъра на урагани в Тихия океан, но те рядко достигат самата суша. Последният голям ураган, чието око мина над архипелага, беше Иники през 1992 г. Той причини смъртта на шест души и нанесе щети за 3 милиарда долара.

През този месец ураганът Хектор от четвърта степен застрашаваше Хавай, но накрая премина доста навътре в океана край големия хавайски остров, причинявайки обаче големи вълни.