Най-малко двайсетина души са загинали в Мексико вследствие на наводненията, дължащи се на преминаването на урагана Ета през региона, предаде Франс прес, като цитира информация на властите.

Ета причини смъртта на близо 180 души в други шест страни от региона, допълва БТА.


Повечето загинали в Мексико са били отнесени от потоците придошла вода и се намират в района Чиапас, граничещ с Гватемала - най-тежко засегнатата от урагана страна, дала около 150 жертви на стихията.

Десетина тела бяха открити в река, намираща се в района на Ченальо, уточни регионалното правителство на Чиапас. Силните дъждове предизвикаха и свличания на земни маси и прекъснаха пътища в този мексикански щат, който е един от най-бедните в страната.

Ета достигна твърда земя във вторник като мощен ураган от категория 4 с ветрове със скорост 140 км/ч, но отслабна при преминаването си над Никарагуа и Хондурас.

Проливните дъждове засегнаха и Коста Рика, Панама и Салвадор. Той вече отслабна до равнището на тропическа депресия, но се очаква да набере отново сили над Карибско море и да заплаши днес Куба, Ямайка, Каймановите острови и южната част на Флорида.