Управляващата в Сърбия Сръбска прогресивна партия постигна убедителна победа и на повторените вчера парламентарни избори, съобщи председателят на Изпълнителния съвет на партията Дарко Глишич, цитиран от Танюг.

Въз основа на обработените бюлетини в 221 от общо 234 секции, в които бе потвторено гласуването, СПП печели 60,2 процента от гласовете, каза Глишич.

Социалистическата партия на Сърбия печели 11 процента, а СПАС малко по-малко, добави той, без да уточни резултата на партията на Александър Шапич.

Запитан ще бъдат ли монархистите четвърта политическа сила в парламента Глишич отговори, че по негови данни монархическата листа печели под три процента, но допълни, че се чакат резултатите от още 13 секции.

По-пано от листата "За Кралство Сърбия" съобщиха, че печелят 3,06 процента от гласовете на повторените вчера парламентарни избори в 234 избирателни секции и влиза в парламента за първи път от 75 години, съобщиха монархистите, цитирани от местните медии и БТА.

Така монархистите ще имат осем депутати в парламента.

"Днес е велик ден! Монархистите влязоха в сръбската Скупкщина за първи път от 75 години. Само за три години станахме четвърта политическа сила в Сърбия, това е огромен успех", заяви водачът на листата Жика Гойкович.

Той благодари за подкрепата на всички, които са гласували за листата и обяви, че още от първото заседание на парламента ще започне борба за връщане на парламентарно Кралство Сърбия.

Изборите, проведени на 21 юни, бяха повторени в много секции заради нарушения в изборните протоколи.