Прозападната Демократическа партия на социалистите (ДПС) на президента Мило Джуканович има малка преднина пред просръбския и проруски опозиционен блок "За бъдещето на Черна гора", сочи предварителната прогноза на Центъра за мониторинг на изборите, предаде Ройтерс.

На базата на 100 процента преброени бюлетини от извадка от избирателни секции Центърът прогнозира, че ДПС получава 34,8 процента от гласовете, а съюзът на предимно просръбски националистически партии "За бъдещето на Черна гора", който се обявява за по-тесни връзки със Сърбия и с Русия, е на второ място с 32,7 процента.

Доколкото никоя от двете най-големи политически сили няма да си осигури поне 41 места в 81-местния парламент, те ще трябва да търсят коалиционни партньори.

На трето място е "Мирът е нашата нация", съюз от центристки партии, който също се противопоставя на ДПС, с 12,5 процента от гласовете, сочи проучването. Коалицията "Черно на бяло", водена от гражданското движение "УРА", получава 5,7 процента.

Резултатите са голямо отстъпление за ДПС, която е на власт от три десетилетия, и за самия Джуканович, който беше начело на страната по време на разпадането на Югославия през 90-те години, при разформироването на държавния съюз със Сърбия през 2006 г. и при присъединяването й към НАТО през 2017 г.

Джуканович заяви пред свои привърженици, че ДПС остава най-силната партия в парламента с 30 депутати, а заедно с "традиционните си партньори", партии на националните малцинства и други малки политически сили, може да си осигури подкрепа от 40 народни представители - един по-малко от необходимите за мнозинство. "Ще изчакаме окончателните резултати, за да видим на кого принадлежи този решаващ мандат", каза Джуканович и заяви, че ДПС безусловно ще приеме изборните резултати.

Очаква се централната избирателна комисия да обяви официалните резултати в следващите дни.

Просръбско правителство може да сближи Черна гора със Сърбия и Русия, но не се очаква да изведе страната от НАТО или да се откаже от кандидатурата за членство в ЕС, коментира Ройтерс.