Управляващата партия "Нов Азербайджан" спечели днес предсрочните парламентарни избори в кавказката република, показва екзитпол.

Тя получава 69 места в 125-местния парламент, 41 места бяха спечелени от независими кандидати, а останалите места бяха разпределени между по-малки партии.

Резултатите от екзитпола, направен от консултантската компания "AJF and Associates", бяха обявени на брифинг в Баку след края на изборния ден.

Проучването е направено въз основа на 76 000 интервюта в 1053 изборни секции в Азербайджан.

Допустимата статистическа грешка е от 3,6 до 3,9 процента.

Общо 1314 кандидати от 19 политически партии, инициативни комитети и независими участват в изборите. От кандидатите 79 процента са мъже и 21 на сто са жени. Половината от кандидатите са на възраст под 40 години, което според местни журналисти и анализатори е част от инициатива на президента Илхам Алиев за подновяване на поколенията в държавния апарат, в това число в законодателната власт. Право на глас имат 5,3 милиона избиратели.

Избирателната система е мажоритарна и всеки от 125-те изборни окръга излъчва по един депутат.

Говорител на избирателната комисия каза, че за прозрачната им организация следят близо 90 000 наблюдатели, а в изборните секции са поставени уебкамери, които могат да бъдат гледани свободно и в реално време от цял свят.

Изборите се отразяват от 132 чуждестранни медии от 47 държави.