Крайнодясната партия "Лига" на италианския вътрешен министър и вицепремиер Матео Салвини се съгласи постепенно да върне незаконно присвоени средства съгласно сделка с прокуратурата, предаде ДПА, на която се позова БТА.

Споразумението слага край на спор, който можеше да доведе до закриване на партията. Лигата трябва да върне изхарчени по неправомерен начин 49 милиона евро от обществено финансиране между 2008 и 2010 г., но Салвини настоя, че партията е останала без пари и не би трябвало да плаща за грешките на неговите предшественици.

Първоначално Салвини казваше, че ще се противопоставя на исканията за връщане на средствата, но адвокатите на Лигата договориха сделка, предвиждаща партията да връща поне 600 000 евро на година. По този начин тя ще има около 76 години, за да изплати дълга си, като се има предвид, че 3 милиона евро вече са възстановени.

"Постигнахме компромисно решение и мога да кажа, че защитихме интересите на държавата, а също удовлетворихме обществения интерес", заяви главният прокурор на Генуа Франческо Коци.

Салвини каза в телевизионно интервю, че "депутатите (на Лигата) ще плащат за възможни престъпления, извършени преди 10 години от моите предшественици. Всеки месец депутатите ще плащат парите."

Без споразумението партията беше заплашена от фалит, защото съдилищата разрешиха незабавно замразяване на всичките й финансови средства. Имаше също така предположения, че тя ще смени името си, за да заобиколи съдебните разпоредби.

Основателят на Лигата и неин бивш лидер Умберто Боси беше признат за виновен миналата година във връзка с незаконно присвоените средства. Съдебното решение все още подлежи на обжалване. Част от парите са били използвани за лични цели, а някои - за политически цели, но не са били правилно фактурирани.

Днес Лига управлява Италия заедно с популисткото движение "5 звезди" с председател Луиджи ди Майо.