Чикагската полиция арестува около 175 протестиращи от движението „Окупирай Чикаго” в 1 часа през нощта в неделя, около 90 минути, след като полицията издаде първото си предупреждение за нарушение на общинския кодекс, пише „Чикаго Трибюн”. На демонстрантите вероятно ще бъдат повдигнати обвинения за нарушаване на общинския ред и ще им бъдат наложени глоби, заявиха от полицията.

71 демонстранти бяха арестувани, като 42 от тях са задържани на „Таймс скуеър”. Конни полицаи отблъснаха демонстрантите, когато те се опитаха да проникнат на площада „Таймс Скуеър” в Ню Йорк. Десетки паникьосани хора се втурнаха да бягат, при което една жена бе ранена. Тя бе отнесена на носилка с контузии по лицето, съобщи "Фокус".

Над 70 души бяха ранени в италианската столица Рим в сблъсъци между леви екстремисти и полицията, в рамките на антикапиталистическите протести. Тежките сблъсъци избухнали между анархисти, които се барикадирали зад кофи за боклук и полицията, въоръжена с водни оръдия. 30 от пострадалите са полицаи. Пораженията върху държавна собственост се оценяват на над 1 милион евро. Кметът на италианската столица заяви, че 12 души ще бъдат съдени затова. При демонстрациите срещу финансовата политика екстремисти трошиха стъкла на магазини и банки, разкъртваха тротоари и палиха автомобили. Протестиращите щурмуваха дори църква, изтръгнаха разпятие от стената и разбиха статуя на Дева Мария. Ватиканът осъди насилието и нападението срещу храма.

Обстановката остава сложна и напрегната. Политическите наблюдатели смятат, че целта на екстремистите е била шествието на възмутените да не се проведе. Премиерът Силвио Берлускони призова днес да бъдат открити и подведени под отговорност екстремистите, виновни за безредиците, предаде БНР.

Вчера в Лондон близо 3000 демонстранти взеха участие в рамките на протестите в цял свят срещу корпоративната общност. Около 500 души разпънаха 70 палатки в постъпите към катедралата "Сейнт Пол" през изминалата нощ. Извършени бяха 5 ареста, 3 от тях за посегателство над полицаи и 2 за нарушаване на обществения ред.

В Брюксел на митинга се стекоха много повече хора от очакваното. Хиляди "възмутени" испанци се събраха и в центъра на Мадрид. Около 50 000 души са участвали в мирно шествие пред португалския парламент.

В Берлин полицията използва сила, за да разгони демонстрантите, които се опитаха да превземат площада пред парламента. "Използваха сълзотворен газ срещу нас, имаше даже и насилие. Ние сме се събрали на мирна демонстрация, а полицията употреби сила срещу нас", възмути се Даниел Хайрис. 

Протестите срещу капитализма стигнаха и до Латинска Америка В Чили около 10 000 души протестираха в столицата Сантяго. Участниците в традиционния марш на зомбитата също се вляха в протеста и го направиха особено атрактивен за любопитните. "Горди сме, че хората са тук по собствена воля! Горди сме и с това, че те бавно се събуждат! Това е много важна първа крачка", коментира Ленин Суарес.

Движението на възмутените, което се бунтува срещу финансовата политика, инициира протести в над 1000 града в повече от 90 страни. По улиците излязоха стотици хиляди хора.

Вижте снимки от бунтовете срещу алчността по света.