Унгария ще предложи дипломата Оливер Вархели за еврокомисар, след като Европейският парламент блокира първата унгарска кандидатура, предаде Ройтерс, на която се позова БТА.

Вархели ще е кандидат на Унгария вместо Ласло Трочани, чиято кандидатура бе отхвърлена от правната комисия на Европейския парламент заради конфликт на интереси. Комисията реши, че унгарският кандидат не изпълнява условията за прозрачност и поведение, за да стане член на ЕК.

Унгарският премиер Виктор Орбан заяви, че е разговарял с бъдещата председателка на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която е поискала Трочани да бъде заменен с друг кандидат.

"Предвид обстоятелствата мога единствено да предложа технократ, някой, който познава Европейския съюз много добре", каза Орбан.

Последното назначение на 47-годишния Вархели бе като шеф на дипломатическата мисия на Унгария при Европейския съюз.

Орбан атакува Европарламента

Същевременно обаче унгарският премиер заяви, че причината юридическата комисия на Европейския парламент да намери конфликт на интереси при кандидатурата на унгарския евродепутат за европейски комисар е, че бившият министър на правосъдието е помогнал на Унгария да се защити от миграцията, пише електронното издание "Хънгари Тудей" (Hungary Today), цитирано от "Фокус".

В интервю пред общественото "Радио Кошут", Орбан похвали Трочани като международно уважаван правен експерт и опитен дипломат и го определи за "най-квалифицирания" кандидат за Европейски комисар.

"Но той извърши престъпление" като помогна на правителството да защити Унгария от миграцията, заяви Орбан. Именно с помощта на Трочани Будапеща написа и приложи законодателство, с което сложи край на нелегалното влизане в Унгария, без нужните документи, добави премиерът.

"И сега му натриха носа заради това", изтъкна унгарският лидер, като определи като "коварен ход" от страна на ЕС това, че вотът срещу Трочани се е провел в юридическата комисия, а не в тази, която отговаря за портфолиото на Трочани - политиката на съседство и разширяването.

Той каза, че гледа напред по въпроса и има готово "второ, трето и четвърто решение".

Ще "пренареди" ли комисията Фон дер Лайен

Решението на Орбан да определи Вархели за унгарски кандидат за еврокомисар спасява Фон дер Лайен от дилемата дали да наложи кандидатурата на Трочани въпреки мнението на евродепутатите, или да влезе в конфликт с унгарския премиер. Според френския телевизионен канал "Франс 24" отхвърлянето на две от предложените кандидатури - на унгареца Трочани и на румънката Рована Плумб, поставя в трудно положение Урсула фон дер Лайен, тъй като може би новите номинации ще наложат пренареждане на ресорите. Преди да представи оригиналните си номинации за утвърждаване от ЕП, тя бе провели лични разговори с всеки един от кандидатите за еврокомисари и се бе съобразила с техните компетенции в съответните области.