Унгария, Чехия и Словакия се споразумяха да разрешат краткосрочно свободно преминаване през общите си граници, съобщи днес в "Туитър" чешкият премиер Андрей Бабиш, предаде ДПА.

Вчера Бабиш каза, че със словашкия си колега Игор Матович са се споразумели да отворят границите между двете страни от утре, при условие че пътуващите се върнат до 48 часа. Сега и Унгария се включва в това споразумение.

В случай че някой надвиши времевия лимит, ще трябва да се подложи на тест за коронавирус или на 14-дневна карантина.

От тази възможност за пътуване могат да се възползват само граждани на трите централноевропейски страни.

Унгария, Словакия и Чехия ще отворят границите си за граждани една на друга от полунощ при някои условия, каза унгарският външен министър Петер Сиярто, цитиран от Ройтерс.

По думите му унгарците могат да пътуват до Чехия, като минават през Словакия, но не могат да минават през Словакия на връщане, а ще трябва да обикалят през Австрия.

Същото се отнася за чехите, които се връщат в родината си от Унгария. От вчера сутринта Унгария отвори южната си граница за сърби.

Досега Унгария в има 3771 случая на заразяване с коронавирус и 499 смъртни случая. Това е доста малък брой благодарение на ранната и строга карантина, която властите започнаха да облекчават от началото на май.