Това заяви държавният министър на социалното приобщаване на Унгария Золтан Балог в отговор на запитване на българския евродепутат от Групата на социалистите и демократите (С&Д) Илияна Йотова на дебати в ЕП за приоритетите на унгарското ротационно председателство.

През лятото на 2010 г., по време на кризата във Франция с българските и румънски роми, представители на френското правителство на най-високо ниво се опитаха да обвържат бъдещето членство на двете страни в Шенгенското пространство с ромската криза

Според Балог приемането на България и Румъния в Шенген е важно за Унгария като страна от региона и въпреки че "надеждите не са особено големи", унгарското председателство ще работи в тази посока.

Вътрешният министър Шандор Пинтер обаче изказа мнение, че България не е покрила техническите критерии. Той не скри опасенията си, че някои страни в Съвета ще вземат политическо решение, когато това стане.

По-рано Шандор Пинтер заяви, цитиран от БНР, че българският му колега Цветан Цветанов лично му е обещал проблемите по сухопътната ни граница да бъдат решени до средата на март. При изпълнение на това обещание все още има шанс за решение до края на юни, смята унгарският министър.

В края на миналата година Франция и Германия обявиха решението си да блокират влизането на България и Румъния в Шенген. Като причини бяха посочени липсата на напредък в двете страни в реформирането на съдебната система и борбата с корупцията и организираната престъпност. Финландия също се присъедини към позицията на двете европейски държави.

Унгарското председателство на ЕС обмисля варианта за частично присъединяване на Румъния и България към Шенгенското пространство през март. Предложението е двете страни да влязат в пространството на свободно движение първоначално само с въздушните си граници.