Умишлен палеж в колектор в района на бул. "Сливница" в София, предизвикан при опит за кражба, остави без електрозахранване късно снощи 12 600 клиенти на ЧЕЗ Разпределение в 6 столични квартала. Засегнати бяха домакинства и стопански потребители в "Захарна фабрика", "Илинден", "Св. Троица", "Западен парк", "Фондови жилища" и "Банишора", съобщиха от ЧЕЗ.

Екипи на ЧЕЗ са реагирали незабавно и са констатирали на място употребата на запалителни средства в колектора и щети по кабели на дружеството. Един от повредените кабели е 110 kV, положен само преди две години. Създадена е и организация за алтернативно захранване на засегнатите клиенти до отстраняване на повредите.

"Имаме опит с подобни умишлени пожари. Те се извършват с цел изключване на електрозахранването, осигуряване на възможност за обелване на кабелите, сваляне на медния им екран и предаването му в пунктове за изкупуване на цветни метали. Кабелите, които полагаме в последните години обаче, са създадени по съвсем нова технология и не съдържат мед. Докато няма стриктно законодателство в тази посока обаче, подобни набези ще продължат и ще създават дискомфорт на хората", каза Виктор Станчев, главен оперативен директор на ЧЕЗ Разпределение България.

От дружеството уверяват, че са взели всички възможни мерки за защита на колектора, които са в техните възможности, като са осигурили и жива охрана чрез заплащане на външна фирма, която извършва обходи.

ЧЕЗ разчита на компетентните органи за изясняване на всички обстоятелства около инцидента и установяване на нарушителите, като и на съдействието на отговорните институции да се преустановят посегателствата по електроенергийната инфраструктура.

Дружеството информира потребителите в засегнатите райони, че, след отстраняване на щетите, ще възстанови нормалната схема на електрозахванване на клиентите, като е възможно това да бъде придружено с кратковременни изключвания.