Ултраконсервативeн полски мозъчен тръст откри днес университет, в който да се подготвят бъдещи лидери, отстояващи консервативните християнски ценности, застъпвани от националистическото правителство, срещу западния либерализъм, предаде Ройтерс.

Въпреки че мозъчният тръст "Ордо юрис" формално е независима организация от управляващата партия "Право и справедливост", той придоби голямо значение в Полша през последните години. Няколко негови бивши членове заеха висши позиции в управлението и съдебната система в Полша.

"Ордо юрис" оказва правна помощ на родители, които не са съгласни в училищата да се говори за правата на хомосексуалистите, и на местните власти в борбата им с "идеологията на ЛГБТ". Мозъчният тръст цели да опазва ценностите на традиционната римокатолическа култура в страната.

Представители на "Ордо юрис" казват, че техният "Колегиум интермариум", също като Централноевропейския университет, създаден от пролибералния милиардер Джордж Сорос, ще се стреми да стане източник на бъдещи лидери в Централна Европа. "Това е нашата задача - да интегрираме Централна Европа въз основа на нашите културни ценности и нашите интереси", каза Тимотеуш Зих, вицепрезидент на "Ордо юрис" и ректор на новото учебно заведение.

Централноевропейският университет бе изгонен от Унгария от правителството на премиера Виктор Орбан, който обвиняваше Сорос, че с подкрепата си за мигрантите се опитва да унищожи европейската цивилизация. "Новият университет се стреми към благородната цел да създаде академична общност, посветила се на защитата на християнските консервативни принципи", каза днес Гергей Гуяш, началник на канцеларията на Орбан.