Чикаго преживя най-смъртоносния уикенд на Деня на паметта от 2015 година насам, след като само за два дни 10 души изгубиха живота си при престрелки по улиците на американския град, а други 39 бяха ранени.

Това бе първият тест за новия началник на полицията в Чикаго Дейвид Браун, който бе назначен на поста на 22 април т.г. Пред журналисти, Браун заяви, че по-голямата част от престрелките през уикенда са избухнали между конкурентни наркодилъри.

Чикаго води в черната статистика за масови престрелки в Съединените щати, дори по време на ограниченията заради новия коронавирус. По данни на полицията, инцидентите с оръжие в града край езерото Мичиган са скочили почти двойно.

Най-тежко е положението в южните и западните квартали на Чикаго, а повечето от жертвите там са млади хора. Един от първите загинали е 16-годишно момче, което е било простреляно в събота, докато върви по улицата. Извършителят обаче не е задържан и се издирва, уточниха от чикагската полиция.

По думите на Дейвид Браун, само за два дни полицаите са иззели 216 оръжия в сравнение с 68 седмица по-рано. Извършени са общо 86 ареста.

"Банди, оръжия и наркотици. Те държат като заложници прекалено много хора като заложници в кварталите. Трябва да спрем това", заяви и шефът на патрулните полицаи в Чикаго Фред Уолър.

Местните обаче разказва, че в западните квартали на града престрелките са ежедневие.

"Лично аз не знам защо продължава да се случва, но се надявам това да спре скоро. Тези млади хора имат нужда да правят нещо в своята общност. Западната част е оставена от дълго време на произвола. Няма нищо наоколо. Няма дори площадка за децата, където да играят", казва Майкъл, който живее в тази част на Чикаго.

По думите му, преди време кварталът е изглеждал различно. Хората са имали работа, организирали са се често забави и баскетболни турнири, но икономическата разруха и бедността са довели до нарастване на престъпността.

Момчета от квартала разказват, че тук всеки ден е като на война. В района вилнеят улични банди и често загиват хора на улицата, покосени от куршуми.

"Полицията почти не си върши работата. Тук има три полицейски участъка и те почти нищо не правят. Дори не идват на време, за да помогнат на хората", посочи жител на Чикаго.

От общността протестираха срещу бездействието на властите.

"Изразявам пълното си разочарование и възмущение от провала на полицията в Чикаго и на кмета Лори Лайтфуут. Отново видяхме неприемливо насилие и престрелки в града ни. Разочаровани сме, защото няма план и чернокожите общности продължават да потъват кръв", коментира Ерик Ръсел, представител на неправителствена организация.

Жителите на проблемните квартали са недоволни, че местните политици се сещат за тях само по време на избори, за да спечелят техния вот. Според кмета на Чикаго Лори Лайтфуут, след премахването на карантината - жертвите на престрелки в града са се увеличили.