Кайлин Ман установила днес, че приемната й дъщеря Мари Ризк е една от 298-те жертви на полет 17 на малайзийските авиолинии, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Мари и съпругът й Албърт се връщали в Австралия след четириседмична ваканция в Европа.

Братът и снахата на Кайлин Ман - Род Бъроус и Мери Бъроус - пък са били на борда на полет 370 на "Малейша еърлайнс", който изчезна, вероятно над Индийския океан, и до момента не е открит.

Грег Бъроус, който е брат на Кайлин и Род, разказа по телефона, че семейството е в шок от ужасната участ, която го постига на два пъти с една и съща авиокомпания и с един и същ тип самолет - "Боинг-777". По думите му обаче не таят лоши мисли към "Малейша еърлайнс", защото тя не носи вина.

Един от най-авторитетните световни учени и борци срещу разпространяването на СПИН - Юп Ланге, също е бил сред пътниците на разбилия се вчера в Украйна самолет, предаде Франс прес, позовавайки се на съобщение на основаната от него неправителствена организация "Фондация ФармАксес".

59-годишният холандски учен е баща на пет деца и е пътувал със съпругата си.

Както вече стана известно, на борда е имало голям брой известни изследователи и активисти срещу СПИН, които пътували за международна конференция в Австралия. Сведенията за точния им брой са противоречиви, съобщи премиерът на австралийския щат Виктория Денис Наптин. Според някои данни обаче става дума за около 100 души.

Сред пътниците на разбилия се самолет е и говорителят на Световната здравна организация (СЗО) Глен Томас, съобщи на брифинг в Женева негов колега. 49-годишният Томас е бивш журналист от Би Би Си. В негова памет в залата за брифинги на СЗО имаше минута мълчание.

В списъка на загиналите е и видният холандски депутат Вилем Витевен, председател на комисията по вътрешни работи в горната камара на холандския парламент. Той е пътувал със съпругата и дъщеря си. 62-годишният Витевен е бил член на Партията на труда и е също така преподавател по право в университета в Тилбург.

По последни данни на борда на разбилия се самолет са пътували граждани на поне 10 държави. От българското Външно министерство съобщиха, че не е имало българи.

Идентифицирането на загиналите ще се извърши от Интерпол. За това са се споразумели вътрешният министър Арсен Аваков и генералният секретар на Интерпол Роналд Ноубъл. На мястото на трагедията засега са открити 181 тела на жертви. Те са откарани в Харков, на около 270 км от мястото на катастрофата, за да бъдат разпознати.

Семейство с бебе не се качило на самолета

Липсата на свободни места на борда на самолета спаси семейство с бебе, което трябвало да замине за Куала Лумпур, предаде bTV. Шотландецът Бари Сим и съпругата му Изи били прехвърлени към друг полет – на Холандските авиолинии, защото нямало достатъчно места за тях.

Започва да ти се гади, усещаш неприятна тръпка дълбоко в стомаха, пулсът ти се ускорява”, разказа пред BBC Бари за чувствата, които връхлетели него и жена му, когато научили новината.

Те все пак са решили да отпътуват за Куала Лумпур.

Според мен това няма как да се случи два пъти. Затова разсъждавам философски и смятам, че човек трябва да продължи да живее”, добави Сим.

Все пак семейството твърдо ще държи самолетът да не лети над Украйна.