Акцията е проведена след като в четвъртък украинският парламент прие закон, забраняващ използването на символи от съветската епоха и на нацистки символи, предадоха Франс прес и ТАСС, цитирани от БТА.

Паметниците в прослава на болшевишки ръководители са били демонтирани от младежи с качулки, заснети на видеозапис, качен в профила в Ютюб (Youtube) на проукраинската организация "Накипело" ("Писна ни") в Харков.

Младежите се изкачват на паметника по метална стълба и завързват въже на върха на статуята, след което я събарят, като теглят въжето с микробус. Служители на милицията присъстват на събарянето, без да се намесват.

Приетият в Киев закон за забрана на комунистическите и фашистките символи предстои да бъде обнародван от президента Петро Порошенко.

Според текста паметниците в прослава на съветски деятели, сред които многобройните статуи на Ленин, трябва да бъдат демонтирани, а населени места, улици и предприятия с наименования, свързани с комунизма, трябва да бъдат преименувани.

Според някои анализатори законът може да засили напрежението в страната, и без това разделена от конфликта с проруските сепаратисти.

Русия обвини вчера Киев, че прибягва до тоталитарни методи, приемайки закони за "десъветизиране" на Украйна в името на националистическа идеология, която според Москва ще тласне страната към пропастта.