Те са свързани с данъчни нарушения, допуснати през 90-те години на миналия век, когато Тимошенко е ръководела украинска компания за внос на природен газ, съобщи БТА.

ИТАР-ТАСС уточнява, че става дума за подновено разследване от страна на данъчните власти на четири наказателни дела за дейноста на корпорацията Единни енергийни системи на Украина, в които фигурира и Тимошенко.

През октомври бившият премиер и опозиционен лидер бе осъдена на 7 години затвор за това, че в нарушение на закона е наредила да бъде подписано газовото споразумение с Русия от 2009 г. Тимошенко заяви, че е жертва на политически репресии и заяви, че ще обжалва присъдата.

До 14 ноември районният съд би трябвало да изпрати документите по т.нар. "газово дело" в Апелативния съд.
Коментирайки новите обвинения срещу Тимошенко, адвокатът й Сергей Власенко каза, че в тях няма нищо ново. Те са от 2001-2003 г. и през 2005 г. прокуратурата е затворила делата. Сега Генералната прокуратура смята, че това решение е било взето "незаконно".

В края на октомври пък украински прокурор съобщи, че властите разследват дали Юлия Тимошенко, е замесена в поръчково убийство от преди 15 години.