Националистите от партия "Свобода" първоначално не допускали руския гражданин в сградата на посолството, а след това започнали да го бият, предаде кореспондент на ТАСС, цитиран от БТА.

Полицията се намесила в боя едва когато руснакът вече лежал на земята, а представителите на "Свобода" го ритали. Служителите на реда обаче не са задържали извършителите.

Един от лидерите на "Свобода" Игор Мирошниченко разстлал пред посолството знамето на Руската Федерация и настоявал всеки, който иска да влезе в сградата, да си избърше краката в него.

Десетки десни активисти блокират входа към посолството, един от демонстрантите бе задържан при сблъсък с полицията, съобщи Асошиейтед прес.

Мирошниченко заяви, че Украйна "не бива да позволява на врага и държавния агресор, който открадна Крим, да прави незаконни избори в Украйна".

Полицията не реагира на провокацията на членовете на "Свобода", които призоваха киевчани да дойдат до руското посолство, за да възпрепятстват гласуването.

До момента в посолството са гласували около 20 души, а няколко руснаци са били нападнати, отбелязва ТАСС.

Пред сградата е организиран митинг. Протестиращите държат плакати с обидно съдържание, приканващи руснаците да гласуват само на територията на Руската федерация.

Радикали пречат на гласуването в Одеса

Украински радикали се опитаха да възпрепятстват волеизявлението на руснаците на изборите за Държавна дума на територията на руското консулство в Одеса, потвърди за ТАСС представител на Генералното консулство на Руската федерация в града.

По думите му около 15 души са направили опит да попречат на руснаците да гласуват, блокирайки входа на сградата.

Консулският служител уточни, че органите на реда са изгонили правонарушителите и входът на зданието вече е отворен.

Говорител на националната полиция съобщи, че в резултат на инцидента са арестувани четирима души за дребно хулиганство и неподчинение. Сред тях е Сергей Стерненко, лидер на местната организация на движение "Десен сектор", което в Русия е смятано за екстремистко и дейността му е забранена.

Изборите в Русия – тест за управляващата партия Единна Русия