ТАСС се позовава на командващия въздушно-десантни войски (ВДВ) генерал Андрей Сердюков, който ръководи маневрите.

Участват три съединения: от (ВДВ), Черноморския флот (ЧФ) и въздушно-космическите сили (ВКС). Това подчерта ген. Сердюков:

"За първи път в историята на руската армия в рамките на учения на ВДВ едновременно три наши съединения бяха вдигнати по тревога и бяха частично прехвърлени в Крим с редовното въоръжение и техника. В маневрите на полигона Опук участват над 2500 десантчици и около 600 единици бойна техника".

Сердюков добави, че войските са били прехвърлени миналата седмица с комбиниран транспорт - автомобилен, железопътен, въздушен и морски.

Тема на учението е "бързо реагиране против незаконни въоръжени формирования и редовни войски на условен противник".

"Десантчиците ще отработят различни начини на водене на противодесантна отбрана във взаимодействие със силите на Черноморския флот - разказа генералът. - После, при подкрепата на самолети на ВКС, те ще завършат унищожаването на противника в дълбочина на територията на полуострова, след което ще преминат към отбраната на важни линии и райони."

Сред причините за организиране на такива учения на непознат за ВДВ полигон в Крим той посочи "нарасналата терористична заплаха".

Маневрите съвпадат с чествания на годишнината от присъединяването ва полуострова в Черно море към Русия (15 - 22 март 2014 г.).