Отговорът, подписан от заместник-главния прокурор Сабир Кехлеров, е публикуван в блога на лидера на партията "Справедлива Русия" Сергей Миронов, пише "Сега".

В края на март той каза на журналисти, че е отправил депутатско питане до главния прокурор Юрий Чайка дали е законно предаването на полуострова на Украйна.

"Нито конституцията на РСФСР, нито конституцията на СССР не е давала право на президиумите на Върховните съвети на РСФСР и СССР да разглеждат въпроси за изменение на конституционно-правовия статут на автономните съветски социалистически републики, влизащи в състава на съюзните републики", се казва в заключението на Главната прокуратура.

Добавя се, че в конституцията на СССР се регламентира изменението на границите между съюзните републики, но не се дават пълномощия на Президиума на Върховния съвет на СССР да изменя териториите на съюзните републики.

Накрая се посочва, че "приетите през 1954 г. решения на президиумите на Върховните съвети на РСФСР и СССР за предаване на Кримска област от състава на РСФСР в състава на УССР не са съответствали на конституциите на РСФСР и СССР".

Над 900 000 украинци са избягали в съседни страни

Броят на украинците, избягали в съседни страни след началото на военния конфликт в Донбас, вече надхвърля 900 000 души. Повечето от тях (746 000) са потърсили убежище в Русия, съобщи снощи Върховният комисариат на ООН за бежанците, цитиран от ТАСС и БТА.

При това още 1,35 млн. украинци са били принудени да напуснат домовете си заради военните действия и са получили статут на вътрешни бежанци.

Комисариатът констатира, че през юни заради подновяването на сериозните въоръжени сблъсъци в нарушение на примирието хуманитарната обстановка в Източна Украйна отново рязко се е влошила.

Има и сериозен недостиг на финансови средства за помощ на украинските бежанци. Комисариатът на ООН е поискал за целта 40,5 млн. долара, но до момента е получил само половината от тази сума. Пари са получени от 13 страни, сред тях и от Русия.