Трябва да се действа бързо за излизане от това положение, каза в Мюнхен руският премиер Дмитрий Медведев, цитиран от ТАСС и БТА.

По думите му политиката не позволява да се върне предишното ниво на руско-германските икономически отношения.

Той изрази разочарование, че стокооборотът с Германия е намалял с една трета заради санкциите, спада на цените на петрола и някои други структурни проблеми.

Медведев уточни, че стокооборотът на Русия с Европейския съюз е намалял близо наполовина.

Политическата цел на антируските санкции няма да доведе до замислените резултати, изтъкна руският премиер на делова закуска с предприемачи от двете страни.

"Основният проблем днес това не са санкциите, които винаги приключват по един и същи начин - с нищо, основният проблем са пропуснатите възможности и изгубените пари", отбеляза Медведев.

Руският министър-председател изрази надежда, че проектът за газопровод Северен поток-2 ще бъде изпълнен, тъй като е изгоден на всички, въпреки че по думите му някои западни страни се опитват да политизират въпроса.

Проблемът с Украйна трябва да се реши, за да се вдигнат санкциите и да се развиват деловите отношения между Русия и Европа, заяви на срещата с предприемачи председателят на Източния комитет на германската икономика Волфганг Бюхеле.

"Вдигането на санкциите зависи от изпълнението на Минските споразумения, Украйна също не ги изпълнява", изтъкна той.

Бюхеле посочи, че Украйна трябва да остане мост между Русия и ЕС. Медведев покани германския бизнес на икономическите форуми в Сочи и Санкт Петербург.