Бойният кораб "Севастопол" напусна пристанището Сен Назер малко след 13 ч. (14 ч. българско време) с помощта на три влекача и без руски моряци на борда, под погледите на десетки любопитни, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Програмата на това излизане в морето не е уточнена. Очаква се корабът да се върне в Сен Назер в петък. През април трябва да се състоят други технически изпитания, заяви добре осведомен източник.

Строежът на "Севастопол" е почти приключил. На теория корабът трябва да бъде предаден на Русия през есента на тази година.

Първият от двата поръчани от Москва бойни кораби тип "Мистрал", "Владивосток", все още е в Сен Назер. Той трябваше да бъде предаден в средата на ноември миналата година.

В края на същия месец Франция обяви, че отлага изпълнението на поръчката заради ролята на Русия в конфликта в Украйна.

Цената на сделката за двата кораба, сключена през юни 2011 г. при управлението на предишния френски президент, Никола Саркози, достига 1,2 милиарда евро.

Меркел: Западът е готов на нови санкции срещу Русия

Проруските сепаратисти в Източна Украйна не изпълняват напълно споразумението за прекратяване на огъня, договорено в Минск в средата на февруари, заяви днес германския канцлер Ангела Меркел, цитирана от ДПА.

Меркел прие в Берлин украинския президент Петро Порошенко. На съвместна пресконференция с него тя отбеляза, че има значителни пропуски от страна на сепаратистите при съблюдаване на разпоредбите на споразумението за пълно изтегляне на тежките оръжия.

"Ние не искаме санкции, но ако е нужно, ние сме готови да ги приемем. Ако в бъдеще има груби нарушения на минските договорености, ще има по-тежки санкции. Но това не е основното за нас. Нашата цел е политическа дискусия за това как се прилага на практика минското споразумение", заяви Меркел.